Beroemde wijnen uit de Elzas

De Romeinen brachten als eerste de wijnbouw naar de Elzas. Rond Eguisheim werden de eerste wijngaarden aangeplant en al spoedig werd er op steeds grotere schaal wijn geproduceerd. Gedurende de middeleeuwen was de Elzas befaamd om zijn wijnen. In de zestiende eeuw bereikte de productie een hoogtepunt om als gevolg van de Dertig Jarige Oorlog volledig in te zakken. De oorlog richtte veel verwoestingen aan, de wijngaarden werden vernield en de handel kwam vrijwel stil te liggen. Uiteindelijk ging dit ten koste van de kwaliteit. Pas na de Eerste Wereldoorlog wisten de wijnboeren het niveau van de wijnen weer op te krikken. Dit deed men onder meer door het gebruik van speciaal geselecteerde druivenrassen. Uiteindelijk werden hun inspanningen beloond en vanaf het midden van de twintigste eeuw braken de Elzas wijnen opnieuw door bij een internationaal wijn liefhebbend publiek.

Duitse invloeden

Uit de Franze Elzas komen tegenwoordig veel goede wijnen. Toch zijn deze wijnen heel anders dan de wijnen uit de rest van Frankrijk. Het zijn namelijk meestal droge en witte wijnen. Dit type wijn kennen we vooral uit Duitsland en Oostenrijk. Deze Duitse invloed valt eenvoudig te verklaren. De regio maakte tot en met de late middeleeuwen deel uit van het Heilige Roomse Rijk en was in beginsel Duits georiënteerd. Vanaf 1648 was het gebied beurtelings in handen van de Fransen en de Duitsers. Beide partijen probeerden hun eigen taal en cultuur op te leggen, maar slaagden hier nooit volledig in. In plaats daarvan is de cultuur in de Elzas een mengelmoes van Franse én Duitse invloeden.

De wijnproductie is hiervan een goed voorbeeld. Net als in Duitsland en Oostenrijk worden hier ook de Riesling en de Gewürztraminer geproduceerd. Maar ook al lijken deze wijnen op de Duitse tegenhangers, ze verschillen ook heel sterk. Om te beginnen zijn de Elzas wijnen wat zoeter. Ook hebben ze een veel fruitiger aroma. Dit maakt deze wijnen uitermate geschikt om bij het eten te drinken. Met name de Riesling, de Gewürztraminer en de Pinot Gris zijn hiervoor heel geschikt. In dit artikel staan we uitgebreid stil bij deze drie wijnen.

Riesling

De Elzas Riesling is zachtgeel van kleur en heeft een frisse, prikkelende smaak. Het aroma is fris en fruitig met tonen van citroen, grapefruit, peer en bloemen. Ook proef je wat kruidige elementen zoals anijs, komijn en venkel. Het mooie aan de Riesling uit de Elzas is dat de smaak na verloop van tijd alleen maar beter wordt. Deze wijn smaakt goed bij een heel scala aan gerechten maar blinkt uit in combinatie met gevogelte, vis en geitenkaas.

Gewürztraminer

De Gewürztraminer heeft een roze tot rode kleur en heeft een intens zoet aroma. Je proeft exotisch fruit, bloemen, citroen maar ook diverse kruiden. Sommige varianten hebben ook een licht sprankelend karakter. De Gewürztraminer is een wijn die aanwezig is, maar niet overheerst. Hij past daarom uitstekend bij sterke smaken. Denk bijvoorbeeld aan pittige smaken zoals kaas, vijgen en dadels. Deze wijn past ook bij gekruide Oosterse gerechten.

Pinot Gris

De Pinot Gris is een goudkleurige wijn met een kruidig aroma van onder meer gember en honing. In tegenstelling tot de meeste andere wijnen uit de Elzas heeft deze wijn geen nadrukkelijke zoete smaak. Dit maakt de Pinot Gris een goede keuze voor mensen die gewoonlijk alleen rode wijn drinken. Deze wijn past goed bij aardse gerechten met bijvoorbeeld wild, varkensvlees, paddenstoelen en truffels.

Top 5 Elzas wijnen in Nederland

Wil je weten wat op dit moment de vijf populairste Elzas wijnen in Nederland zijn? Hieronder vindt je een overzicht van deze wijnen samen met de prijs die je gemiddeld voor deze wijnen betaalt:

1. Domaine Marcel Deiss Pinot Gris Alsace 2012, gemiddelde prijs: € 21,63.
2. Barmes Buecher Rosenberg De Wettolsheim Alsace Pinot Gris 2014, gemiddelde prijs: € 22,38.
3. Domaine Fernand Engel Et Fils Pinot Gris Réserve 2014, gemiddelde prijs: € 12,50.
4. Domaine Schoffit Pinot Gris Tradition 2013, gemiddelde prijs: € 17,50.
5. Hugel Classic Pinot Gris 2014, gemiddelde prijs: € 14,95.