Bevolking en Cultuur in de Elzas

De Elzas is een regio gelegen in het Noord Oosten van Frankrijk. Aan de Oostzijde wordt deze streek begrenst door de Rijn en aan de linkerzijde liggen de Vogezen, een middelhoge bergketen. De Vogezen zorgen er voor dat de vochtige westenwind het gebied niet in kan komen. Als gevolg hiervan heeft de Elzas een semi-landklimaat met koude winters en hete zomers. Deze unieke klimatologische omstandigheden maken de regio ideaal voor wijnbouw en een geliefde vakantiebestemming voor toeristen.

De Elzas door de eeuwen heen

Door de eeuwen heen viel de Elzas soms onder Duits, dan weer onder Frans gezag. De oorzaak van deze voortdurende twisten had te maken met de geografische ligging van de Elzas. Oorspronkelijk hoorde de Elzas bij het Heilige Roomse Rijk. Frankrijk zag de Rijn echter als de ‘ware’ grens van hun grondgebied. Volgens hen behoorde de Elzas daarom logischerwijs onder Frans bestuur te vallen. Vanaf 1600 probeerde Frankrijk het gebied in handen te krijgen. In 1648 slaagde men hierin. Aan het einde van de Frans-Duitse oorlog in 1871 wijzigde deze situatie dankzij de Vrede van Frankfurt. Frankrijk moest het gebied teruggeven aan het Duitse Keizerrijk en tot het einde van de Eerste Wereldoorlog was de Elzas Duits grondgebied. Vanaf dat moment gold namelijk het Verdrag van Versailles. Op basis van dit verdrag behoorde het gebied weer bij Frankrijk. In de Tweede Oorlog werd het gebied bij Duitsland ingelijfd. Na de bevrijding veranderde de situatie een laatste keer: de Elzas werd nu voorgoed Frans.

Een cultuur met Franse en Duitse invloeden

In de loop van de geschiedenis hebben beide landen geprobeerd om hun stempel op het gebied te drukken. Was Duitsland aan de macht? Dan probeerden zij de Franse invloed zoveel mogelijk te beperken en de Duitse taal en cultuur te bevorderen. Was het gebied in Franse handen? Dan zorgden zij er op hun beurt weer voor dat de Duitse invloed werd ingeperkt en de Franse taal en cultuur domineerde. Geen van beide partijen is er echter in geslaagd om dit ooit helemaal voor elkaar te krijgen. Zelfs nu wordt er in de Elzas zowel Duits als Frans gesproken. En ook in de cultuur en tradities zien we zowel Franse als Duitse invloeden.

Wijnbouw en Gastronomie

Het klimaat in de Elzas is uitermate geschikt voor de wijnbouw. Een groot deel van de bevolking is dan ook betrokken bij de productie van wereldberoemde wijnen zoals
Riesling, Gewürztraminer, Pinot gris, Pinot blanc, Pinot Noir, Sylvaner of Muscat. Als toerist moet je de wijnen uit de Elzas zeker proeven. Ook gastronomieliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Elzas. En het is niet moeilijk om te begrijpen waarom. Je kunt hier genieten van lokale specialiteiten zoals Flammkuche, Pain d’Epices en Sauerkraut. Aan de namen van deze gerechten kun je al zien in hoeverre zelfs de eetcultuur van de Elzas door zowel de Franse als de Duitse keuken is beïnvloed.

Architectuur

In de Elzas vindt je veel bijzondere huizen die qua architectuur zowel Duitse als Franse invloeden kennen. Met name in de Vogezen liggen een aantal dorpjes met sprookjesachtige huizen die je nergens anders vindt: Hunspach, Mittelbergheim, Eguisheim, Hunawihr and Riquewihr. Deze dorpjes zijn daarom ook uitgeroepen tot de ‘De Mooiste dorpjes van Frankrijk’.

Kerstmarkten

Naar goed Duits gebruik worden er in de Elzas ook kerstmarkten georganiseerd. De kerstmarkt van Straatsburg wordt al sinds 1570 georganiseerd en is daarmee de oudste en grootste van heel Europa. Het is dan ook geen verrassing dat deze kerstmarkt in de winter enorme aantallen toeristen weet te trekken.

Culturele bezienswaardigheden.

De Elzas kent een rijke geschiedenis. Het spreekt dan ook voor zich dat je hier veel van terugvindt in het landschap. In de regio staan een groot aantal kastelen waarvan een deel geopend is voor het publiek. Er zijn ook zeker 250 musea die je kunt bezoeken. Neem bijvoorbeeld het Cité de l’Automobile, een museum gewijd aan motoren. Andere bekende musea zijn het Strasbourg Contemporary Art Museum en het Unterlinden Museum.