De Elzas als wijnregio

De Franse Elzas is een streek waar vele mooie wijnen worden geproduceerd. De Elzas wordt aan de westelijke zijde begrenst door de Vogezen. Deze bergketen houdt de vochtige, koele westenwind tegen waardoor er een semi-landklimaat heerst. Dankzij de droge, koude winters en hete zomers is dit klimaat ideaal voor de wijnbouw. In 2006 werden er in de Elzas zo’n 148,4 miljoen flessen wijn van 750 ml geproduceerd. 90% hiervan was wit. Zo’n 25% van de wijnopbrengst wordt geëxporteerd. De belangrijkste afzetmarkten van de Elzas wijn zijn België, Nederland, Denemarken, Amerika en Duitsland.

De wijnbouw in de Elzas is sterk beïnvloed door Duitsland. Het zijn dan ook veelal wijnen die eveneens in landen zoals Duitsland en Oostenrijk worden geproduceerd. Toch zijn de wijnen uit de Elzas een klasse apart. Met name de Riesling en de Gewürztraminer genieten wereldfaam. In dit artikel staan we stil bij de wijnproductie, de invloed van de historie op de wijnbouw en de belangrijkste wijnsoorten die in de Elzas geproduceerd worden.

Invloed van de geschiedenis op de wijnbouw

De geschiedenis van de Elzas is van grote invloed geweest op de wijnbouw. De streek is door de eeuwen heen zowel in Franse als Duitse handen geweest. In eerste instantie maakte Elzas echter deel uit van het Heilige Roomse Rijk. De regio was dus in beginsel Duits georiënteerd. Dit heeft de wijnproductie in belangrijke mate beïnvloed. En ook al heeft de Franse overheid zijn best gedaan om de Franse taal en cultuur op te leggen, de Duitse invloeden zijn gebleven. Dit zien we onder meer terug in het soort wijnen.

Het verschil tussen wijnen uit Duitsland en de Elzas

In tegenstelling tot de wijnen uit de rest van Frankrijk zijn wijnen uit de Elzas, net zoals in Duitsland, wit en droog. Dit betekent overigens niet dat de wijn uit de Elzas op één hoop kan worden gegooid met de wijnen uit Duitsland en Oostenrijk. Integendeel: de wijnen uit de Elzas hebben een heel eigen karakter. Ze zijn over het algemeen wat zoeter. Ook komen er de laatste jaren wat meer dessertwijnen uit de Elzas.

Hoe smaken de wijnen uit de Elzas?

We noemden eerder in dit artikel al het feit dat de wijnen uit de Elzas over het algemeen wat zoeter zijn dan zijn Duitse en Oostenrijkse tegenhangers. Het aroma en de smaak zijn vaak perzikachtig, soms zelfs bloemachtig. Dit zoete accent maakt de wijnen uitstekend geschikt om te drinken bij de maaltijd. En hier spelen de producenten ook op in door voor vrijwel elk gerecht een passende wijn te creëren. Uit de Elzas komen meerder kwaliteitswijnen, maar de volgende zes steken er met kop en schouders bovenuit:

● Crémant d’Alsace
● Alsace Pinot Blanc
● Alsace Riesling
● Alsace Pinot Gris
● Alsace Gewürztraminer
● Late Harvest Wines

Crémant d’Alsace

De bruisende Crémant d’Alsace smaakt naar bloemen, fruit en citroen. De kleur is mooi lichtroze. Deze verrukkelijke wijn is universeel en smaakt goed bij de meeste gerechten. De Crémant d’Alsace is vanwege het bruisende karakter ook een populaire keus om te drinken bij bijzondere of feestelijke gelegenheden.

Alsace Pinot Blanc

De Alsace Pinot Blanc is een droge, witte wijn. De smaak is mild en fruitig met tonen van perzik, peren en appels. De Alsace Pinot Blanc is een stevige wijn die niet geschikt is als aperitief of als wijn bij een zware maaltijd. Deze wijn wordt het beste gedronken bij lichte maaltijden zoals bijvoorbeeld vis en gevogelte. Alsace Pinot Blanc past ook uitstekend bij
Tarte Flambée. Dit is een typisch Elzas gerecht, bestaande uit deeg, room, ham en ei.

Alsace Riesling

De Alsace Riesling is misschien wel de allerbeste wijn die in de Elzas wordt gemaakt. Deze droge witte wijn heeft een rijk aroma van citroen, kruiden, grapefruit, peer en perzik. De Riesling uit de Elzas onderscheidt zich bovendien van andere Rieslings door het frisse karakter. De zoete uitgebalanceerde smaak past uitstekend bij de meeste gerechten. Het beste combineert deze wijn echter met vis, kaas, varkensvlees, gevogelte en Aziatische gerechten.

Alsace Pinot Gris

De Alsace Pinot Gris heeft een rijke smaak die ook veel rode wijnliefhebbers aanspreekt. Het aroma bevat niet alleen fruit maar ook honing, gember en andere kruidige tonen. Deze wijn smaakt heerlijk bij wild, varkensvlees en gerechten met een ‘aardse smaak’. Denk bijvoorbeeld aan gerechten met ingrediënten zoals paddenstoelen en truffels.

Alsace Gewürztraminer

De Alsace Gewürztraminer is eveneens een topper uit de Elzas. Deze wijn heeft een intens aroma van exotisch fruit, bloemen, citroen en kruiden zoals gember, peper en mint. De Gewürztraminer is een stevige wijn die tegelijkertijd heel fris smaakt. Deze wijn combineert uitstekend met pittige kazen, dadels en vijgen.

Late Harvest Wines

De dessertwijnen uit de Elzas worden wel aangeduid als de ‘Late Harvest Wines’. Tot deze categorie behoort onder de Sélection de Grains Nobles, een wijn die gemaakt wordt uit een speciale, zoete druivensoort. Ook zijn er de Vendanges Tardives. Deze categorie dessertwijnen zijn in de basis gelijk aan bijvoorbeeld de Gewurztraminmer, Pinot Gris of Riesling, maar dan veel geconcentreerder. Het resultaat is een nectar-achtige wijn die heerlijk smaakt als dessert naar een heerlijke maaltijd.