Economie en industrie in de Elzas

In het Noord Oosten van Frankrijk ligt de Elzas. De Elzas is een regio die aan oostelijke zijde wordt begrenst door de Rijn en aan de westelijke zijde door een bergketen: ‘De Vogezen’. Het gebied is niet groot: slechts 190 km lang en 50km breed. Niettemin is de Elzas een welvarende streek. Dit is deels te danken aan meerdere factoren waar we in dit artikel bij stil zullen staan:

● De toeristische sector.
● Strategische ligging.
● Bloeiende industrie en landbouw
● Rol als belangrijk handelsknooppunt
● Thuisbasis voor multinationals

De toeristische sector

De Elzas is een populaire vakantiebestemming. Vanwege de centrale ligging in Europa is dit gebied vanuit diverse landen gemakkelijk en snel te bereiken. De Elzas heeft op het gebied van toerisme veel te bieden. Zo heerst er in dit gebied een semi-landklimaat. Hierdoor is het in de winter koud en droog, en in de zomer zonnig en heet. Vakantiegangers zijn dus meestal verzekerd van goed weer. Verder vindt je in de Elzas een flinke dosis cultuur en geschiedenis. Dit heeft alles te maken met het interessante verleden van de regio. De Elzas is door de eeuwen heen namelijk meerdere malen Frans, maar ook Duits geweest. De invloeden van de Franse en de Duitse cultuur zijn nog steeds zeer herkenbaar.

Zo wordt er Frans gesproken, maar ook Duits. En ook in de gastronomie en de architectuur zie je invloeden van beide culturen terug. Ook vindt je in de Elzas een aantal schitterende dorpjes die enige tijd geleden zijn uitgeroepen tot de mooiste dorpjes van Frankrijk. Ten slotte wordt het toerisme gevoed door de wijnbouw. Het klimaat in de Elzas is zeer geschikt voor wijnproductie en uit dit gebied komen dan ook een aantal wereldberoemde wijnen. Toeristen komen vanuit de hele wereld naar de Elzas om de beroemde wijnroutes te wandelen en de wijnen te proeven. Ook al is de toeristische sector op dit moment niet de belangrijkste, er is wel sprake van een aanhoudende groei. De verwachting is dat de toerismebranche op de lange termijn een steeds grotere rol gaat spelen.

Strategische ligging

De strategische ligging van Elzas maakt dit gebied een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor Europese aangelegenheden. Vanuit alle uithoeken van Europa is de Elzas goed en snel aan te reizen. Niet alleen vanwege de afstand, maar ook vanwege de infrastructuur. Er zijn diverse luchthavens in de buurt en met de hogesnelheidslijn ben je vanuit Parijs in een mum van een tijd in het hartje van Straatsburg. Het is dan ook geen verrassing dat Straatsburg een belangrijke rol speelt in de Europese Unie. Veel Europese instituties en bestuurslichamen gevestigd. Denk maar eens aan het Europees parlement en de Raad van Europa. Het gehele jaar door host de stad ook diverse bijeenkomsten en dit legt de economie uiteraard geen windeieren.

Bloeiende industrie en Landbouw

De belangrijkste sector in de Elzas is de industrie en de landbouw. Het gebied kent meerdere kern industrieën: de voedselindustrie, industriële werktuigbouw, auto-industrie, chemie, rubber en plastic en tot slot metaalbewerking. Ook de landbouw speelt een grote rol. We noemden eerder al de wijnproductie. Het merendeel van de agrarische sector bestaat dan ook wijnbouw.

Rol als belangrijk handelsknooppunt

De Elzas fungeert dankzij haar centrale ligging als een belangrijk handelsknooppunt. Ook profiteert het gebied van goede toegangsroutes via de rivier de Rijn, de belangrijkste waterweg van Europa. Maar dat is niet het enige. Vanuit de Elzas zijn de luchthavens van Frankfurt en Zürich snel en goed bereikbaar. Verder lopen er hogesnelheidslijnen richting Parijs, Lyon en alle andere grote Europese steden. Ook de rest van het spoornetwerk is uitstekend geoptimaliseerd zodat containers vanaf de schepen direct per trein naar de rest van Europa kunnen worden vervoerd. Als gevolg van deze rol als handelsknooppunt is de Elzas ook automatisch één van de belangrijkste financiële centra van Frankrijk.

Thuisbasis voor veel multinationals

Dankzij de centrale ligging van de Elzas is het voor multinationals een aantrekkelijke plek om zich te vestigen. Grote bedrijven zoals General Motors, Kronenbourg, Clemessy, Peugeot, Timken, Rhodia, Lilly France, Mars en Liebherr hebben hier allemaal een kantoor. Uiteraard geeft dit een flinke boost aan de economie van de Elzas als geheel. Deze bedrijven zorgen samen immers voor veel extra werkgelegenheid.