Toerisme in de Elzas

De Elzas is een mooie streek, gelegen in het Noord Oostelijke deel van Frankrijk. Aan de Oostzijde vindt je de Rijn en aan de westkant de Vogezen. Dankzij de Vogezen kan de koele westenwind de Elzas niet in. Hierdoor ontstaat een semi-landklimaat. Dit betekent dat het in de winter koud en droog is en in de zomer zonnig en warm. Dit maakt het gebied tot een aantrekkelijk voor vakantievierder. Er zijn echter nog meer redenen waarom mensen graag naar de regio afreizen. In dit artikel staan we stil bij alles wat deze regio te bieden heeft.

De Elzas is rijk aan culturele bezienswaardigheden en musea

De Elzas heeft een bijzondere geschiedenis. Oorspronkelijk maakte de regio deel uit van het Heilige Roomse Rijk en was het gebied dus volledig Duits. Vanaf 1648 viel het gebied echter in Franse handen. Na de Frans-Duitse Oorlog moest Frankrijk dit gebied echter weer teruggeven aan het Duitse gezag. Na de Vrede van Versailles aan het Einde van de Eerste Wereldoorlog werd de situatie weer teruggedraaid, en werd de streek weer Frans. De Elzas werd gedurende de Tweede Wereldoorlog nog eenmaal Duits.

Na de bevrijding werd het gebied voorgoed ingelijfd bij Frankrijk. Deze fascinerende historie heeft zijn stempel gedrukt op de cultuur van de Elzas. Als je hier meer over wilt weten kun je terecht in maar liefst 250 verschillende musea waarin allerlei aspecten van geschiedenis, kunst en cultuur aan bod komen. Eén zeer indrukwekkend museum is Musée Unterlinden in het mooie plaatsje Colmar. In Straatsburg vindt je ook diverse interessante musea waaronder het Musée Alsacien. In dit museum kom je van alles te weten over de cultuur van de Elzas. Handig om te weten: in Straatsburg zijn alle musea op de eerste zondag van de maand gratis toegankelijk.

Je vindt er de grootste en oudste kerstmarkt van Europa

Je houdt er van of je haat het: de kerstmarkt. Maar áls je er van houdt moet je zeker een bezoekje brengen aan de beroemde kerstmarkt van Straatsburg. Hier vindt je niet alleen de oudste, maar ook de grootste kerstmarkt van heel Europa. Ook in de kleinere steden en dorpen vindt je kerstmarkten die zeer de moeite waard zijn. Neem bijvoorbeeld de kerstmarkt met een Middeleeuws thema in Ribeauville. Ook de kerstmarkt in Breitenbach is een must. Deze markt wordt traditiegetrouw in een voormalige brouwerij gehouden. Deze mooie ambiance geeft deze markt een ongekende sfeer.

De Elzas is relatief betaalbaar

Ook al is de Elzas een relatief welvarende Franse regio, de prijzen vallen heel erg mee. Vooral wanneer je ze vergelijkt met de kosten van het dagelijks leven in Parijs of de Côte d’Azur. En als je het slim aanpakt zijn er veel manieren waarop je kunt besparen. Voor je boodschappen kun je bijvoorbeeld best even de grens over naar Duitsland. Hier zijn de supermarkten vele malen goedkoper en kun je heel voordelig alles halen wat je nodig hebt. Op entreebewijzen kun je besparen door vooraf via internet te boeken of gebruik te maken van kortingen. Ook zijn sommige musea op bepaalde dagen gratis toegankelijk. Zo noemden we eerder al de musea van Straatsburg die je op de eerste zondag van de maand kosteloos kunt bezoeken.

De gastronomie en wijnen in deze streek zijn buitengewoon

We noemden eerder in dit artikel al de historie van de Elzas. Omdat de regio door de eeuwen heen nogal eens van ‘eigenaar’ verwisselde heeft de streek een bijzondere cultuur met zowel Franse als Duitse invloeden. En dit zie je heel goed terug in de gastronomie. Typische gerechten uit de Elzas zijn Flammkuchen maar ook Pain d’Epices. Ook bijzonder zijn de wijnen uit de Elzas. Dankzij het droge en zonnige klimaat is de regio ideaal voor de wijnbouw. De Romeinen introduceerden de wijnbouw in de Elzas en sindsdien is er onafgebroken wijn geproduceerd. Je kunt dus wel spreken van eeuwenlange traditie. Omdat de Elzas tot en met de Late Middeleeuwen ‘Duits’ was, is ook de wijnproductie hierdoor beïnvloed. Zo worden hier grotendeels droge, witte wijnen geproduceerd die verwant zijn aan de Duitse wijnen. En zo komt het dat men ook in de Elzas wijnen maakt met namen zoals ‘Riesling’ en ‘Gewürztraminer’. Toch verschillen deze wijnen sterk van de wijnen in Duitsland. Ze smaken zoeter en zijn hoofdzakelijk bedoeld om te drinken in combinatie met eten.

Er zijn vele prachtige dorpjes en steden

Ook in de architectuur van de Elzas zie je de invloed van de Franse en Duitse bouwstijlen. Het resultaat is een mooie mengelmoes van vakwerkhuizen en traditionele Franse huisjes. Het is zeker de moeite waard om een aantal dorpjes en stadjes te bekijken. Neem bijvoorbeeld het plaatsje Ribeauville.

Dit stadje stamt uit de Middeleeuwen en is schitterend gelegen tussen wijngaarden. Ook Eguisheim is een plaatje om te zien. Dit dorpje is eveneens Middeleeuws. De traditionele Elzas-huizen zijn prachtig aangekleed met bloembakken. Een ander dorpje wat je niet mag missen is Mittelbergheim. Dit dorpje staat bekend als één van de mooiste plaatsjes van heel Frankrijk. Dit is tevens het gastronomische centrum van de Elzas. Hier kun je typische Elzas gerechten eten in de allerbeste restaurants.

Er worden veel leuke festivals georganiseerd

In de zomer staat de regio bol van de festiviteiten. Tijdens de meeste evenementen staat de cultuur van de Elzas centraal. Dit betekent veel eten en drinken. Als toerist moet je zeker proberen om één van deze festivals te bezoeken omdat dit een ideale manier is om kennis te maken met de gastronomie en de wijnen van de Elzas.