Wijngaarden in de Elzas

De Elzas is een streek in het Noord Oosten van Frankrijk. De regio staat bekend om de heerlijke wijnen die hier worden geproduceerd. Dankzij het droge en warme semi-landklimaat in de Elzas is deze streek uitermate geschikt voor de wijnbouw. De wijnen die hier worden geproduceerd zijn voornamelijk wit, droog en zoet. Dit in tegenstelling tot de rest van Frankrijk waar vooral rode wijnen worden gemaakt. Dit verschil heeft te maken met de historie van de Elzas.

Tot en met de late Middeleeuwen behoorde de Elzas tot het Heilige Roomse Rijk. Hierdoor was de regio van oorsprong Duits georiënteerd. In de loop der eeuwen wisselde het gebied regelmatig van bestuur. Soms viel de Elzas onder Frans gezag en soms weer onder Duitsland. Zowel Frankrijk als Duitsland probeerde de eigen taal en cultuur op te leggen aan de Elzas. Geen van beide landen slaagde hier ooit helemaal in. Als gevolg hiervan heeft de Elzas een cultuur met zowel Duitse als Franse invloeden. Dit zie je terug in de gastronomie, de architectuur en de taal. Maar ook in de wijnen. Het type wijn is vergelijkbaar met de Duitse wijnen, maar toch zijn er ook cruciale verschillen. Zo zijn de Riesling en de Gewürztraminer uit de Elzas zoeter en fruitiger dan die uit Duitsland.

Deelnemen aan een wijntour

De Elzas is een populair vakantiegebied. De regio ligt in hartje Europa en is daarom eenvoudig en snel te bereiken. Veel toeristen willen kennismaken met de wijnbouw en maken daarom een reis langs de vele wijnhuizen. Je kunt zelf een wijnroute uitstippelen maar je kunt er ook voor kiezen om een tour te boeken bij een organisatie zoals bijvoorbeeld Ophorus Alsace. Tijdens de trip doe je de beroemdste wijnboeren aan. Je krijgt meestal ook een rondleiding en je mag proeven van de wijnen. Kies je voor een toer van Ophorus Alsace? Dan kun je onder meer de volgende wijnhuizen bezoeken:

● Vins d’Alsace Robert Blanck
● Domaine Paul Blanck
● Domaine Schlumberger
● Vins d’alsace Horcher

Vins d’Alsace Robert Blanck

Vins d’Alsace Robert Blanck is één van de oudste wijnproducenten van de regio. Reeds vanaf 1732 wordt het ambacht overgedragen van vader op zoon. De wijn wordt hier dan ook op traditionele wijze gemaakt en moderne technieken of hulpmiddelen worden niet gebruikt. Vins d’Alsace Robert Blanck produceert vele wijnen waaronder ook de typische Elzas wijnen Sylvaner, Edelzwicker, Sylvaner Schneeberg, Pinot Auxerrois, Riesling, Pinot Gris, Muscat, Gewürztraminer, Pinot Noir Rosé en Pinot Noir.

Domaine Paul Blanck

Domaine Paul Blanck is eveneens een wijnhuis met een lange geschiedenis. Sinds de late zestiende eeuw maakt deze familie de heerlijkste wijnen. Het belangrijkste doel van dit wijnhuis is het creëren en produceren van wijnen die een groot publiek wereldwijd aanspreken. In totaal produceert dit wijnhuis dertig verschillende wijnen die onderverdeeld kunnen worden in drie categorieën: fruitige wijnen met zoet aroma, wijnen met een aardse ondertonen en dessertwijnen. In de eerste en laatste categorie vallen ook de traditionele Elzas wijnen zoals bijvoorbeeld de Riesling.

Domaine Schlumberger

Wijnhuis Domaine Schlumberger behoort tot de jonge garde. Sinds 2003 produceert dit wijnhuis de typische Elzas wijnen zoals de Riesling en de Pinot Noir. En hierin zijn ze behoorlijk succesvol. Wijnen van Domaine Schlumberger worden beschouwt als één van de besten en worden daarom alleen in de beste restaurants aangeboden. Behalve in kwaliteit onderscheidt dit wijnhuis zich ook van andere producenten door te kiezen voor biologische wijnbouw. Hier is bewust voor gekozen omdat het niet alleen beter is voor het milieu, maar ook de kwaliteit van de grond goed houdt. En dit zorgt op zijn beurt weer voor een betere druif en uiteindelijk en beter product.

Vins d’Alsace Horcher

Vins d’Alsace Horcher is een gemoedelijk familiebedrijf wat al generaties lang traditionele Elzas wijnen produceert. De kwaliteit van de wijnen is te danken aan ervaring, kennis en veel aandacht voor de cultivering van de grond. Dit levert een bijzondere druif op met prachtige wijnen als resultaat. Vins d’Alsace maakt onder meer Riesling, Muscat, Pinot Gris, Gewürztraminer en Pinot Noir.